Haastattelussa Pietamo

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

1. Ketä merkkinne takana työskentelee?
Kirsi on valmistunut vaatetusalan artesaaniksi vuonna 2006, ja on ommellut paljon työkseen omalla toiminimellä sekä muiden leivissä erilaisia ompelutöitä. Vapaa-ajallekkin tämä intohimo on aina seurannut. Heidi on tehnyt pitkän uran päiväkodissa pienten lasten parissa, hän innostui ompelusta vuosia sitten, ja on itseoppinut, taitava tekijä. Heidi on myös ommellut HepsuS-merkillä pipoja ja muita asusteita jo vuodesta 2013.

2. Miksi aloitte yrittäjäksi ja kuinka yrityksenne syntyi?
Pietamo on syntynyt kahden kolmekymppisen serkuksen yhteisestä intohimosta kankaita ja ompelua kohtaan. Jäimme molemmat äitiyslomalle syksyllä vuonna 2014, kahvittelimme usein ja mietimme aina treffatessamme, että mitähän sitä alkaisi isona tekemään. Mummumme 85-vuotis syntymäpäivillä joulukuussa 2015, Heidi heitti lopulta ilmoille idean, että meidän pitäisi perustaa kangaskauppa ja ajatus uudenlaisesta aluevaltauksesta lähti itämään. Ideat kasvoivat toiminnaksi 2016 vuoden alusta, ja pian molempien iso unelma yrittäjyydestä kankaiden ja ompelun parissa pääsi toteutumaan.

3. Mistä saatte inspiraatiota uusiin tuotteisiin?
Kirsi: Rakastan erilaisia persoonallisia leikkauksia ja muotoja, sekä värikkäitä ja kuviollisia kankaita. Graafiset muodot, epäsymmetrisyys ja "epätavalliset" leikkaukset puhuttelevat. Ideat vaatteisiin tulevat mistä milloinkin, välillä joku kangas puhuttelee niin, että siitä on pakko päästä luomaan jotain, tai sitten näen tai visioin jonkun yksityiskohdan vaatteessa, minkä ympärille koko vaate lähtee rakentumaan.

Heidi: Ideat pipoihin ym. asusteisiin syntyvät milloin mistäkin, useimmiten yön pimeinä tunteina. Monta hyvää ideaa on vuosien varrella saatu myös asiakkaalta, esimerkiksi vastaan on tullut jokin kangaspari jota itse ei olisi ikinä tullut mieleen yhdistää, mutta ne sopivatkin loistavasti yhteen. Monesti idean kehittely lähtee myös omasta tarpeesta, itselle, pojalle tai miehelle tarvitaan jotakin. Kyllästyn nopeasti joten on aina yhtä ihanaa päästä tekemään uusia juttuja, joko uutta mallia tai vanhaa mallia ihan uusilla kuosi yhdistelmillä ja nähdä kuinka tuote muuttuu ihan täysin. Tämä on myös yksi syy miksi pidän niin paljon kustomoitujen tuotteiden ompelusta. Itse en ole alkujaan yhtään pipo ihminen, koska ne eivät ole sopineet minulle, siksi on ehkä outoa, että rakastan niin paljon niiden ompelua. Onneksi monien testailujen jälkeen olen vihdoin onnistunut löytämään myös itselleni sopivia malleja.

4. Mistä merkkinne nimi tulee?
Sopiva nimi muotoutui lopulta sukunimistämme Pietarinen Moisio = Pietamo


5. Mitkä ovat yrityksellenne tärkeimpiä arvoja?
Olemme ylpeitä voidessamme sanoa, että tuotteemme on Suomessa tehty ja ompelun voi todella jäljittää meihin. Kun ostat meiltä raha jää myös Suomeen.
Kankaissa pyrimme suosimaan suomalaista suunnittelua, ja valmistuksessa mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti tuotettuja kankaita. Haluamme toimintamme olevan läpinäkyvää, eettistä, iloista ja rentoa. Tuotteidemme tuotantoerät ovat pieniä, ja kankaita hyllyssä on rajoitettu pienempi määrä. Haluamme että kaikki hyllyssä oleva tavara löytää ostajan ja hukkaeriä tulee mahdollisimman vähän. Kun ompelemme tuotteita, käytämme mahdollisimman hyvin kaiken ”kangassilpun” mm. asusteisiin, niin että kankaista jää mahdollisimman vähän jätettä. Myös mallistomme tuotteet haluamme pitää sellaisena että ne kestävät aikaa ja ilahduttavat käyttäjäänsä vuodesta toiseen.

6. Missä tuotteenne tehdään ja miksi?
Valmistamme ja suunnittelemme itse mallistomme vaatteet, korut, pipot ja muut asusteet. Myymälä/työtilamme sijaitsee Tampereella Messukylässä.

7. Onko jotain muuta mitä haluaisit kertoa yrityksestänne?
Mallistossamme olevat vaatteet on mahdollista saada muokattua asiakkaan toiveiden mukaan pientä korvausta vastaan. Malleissa on mahdollista vaikuttaa mm. hihan ja helman pituuteen, pääntien avaruuteen tai mahdollista muokata mallia muutenkin oman vartalon mukaan. Tai jos vaatteen malli miellyttää, mutta kuosi ei, on mahdollista vaikuttaa myös kankaan valintaan. Myös mallistomme pipot ja tuubihuivit on mahdollista tilata omien toiveiden mukaan. Tuotteeseen pystyy siis vaikuttamaan niin paljon kuin haluaa. Toisinaan ehdimme ommella asiakkaalle mieleisen pipon hänen odotellessa putiikin puolella.

PIETAMO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti